Aktywność fizyczna zużywa dużo energii. Po wysiłku nasze ciało musi się zregenerować i odzyskać siły, dlatego musimy mu dostarczyć odpowiednie składniki odżywcze. Spożywanie nawet niewielkiej przekąski krótko po treningu może pomóc w przywróceniu właściwego poziomu składników energetycznych naszemu ciału.

Podczas ćwiczeń mięśnie zużywają glikogenem, który jest formą magazynowania glukozy w organizmie. Po treningu jego poziom zostaje zaburzony.

Sporty wytrzymałościowe, takie jak bieganie, zużywają więcej glikogenu niż trening oparty na podnoszeniu ciężarów. Uzyskanie właściwej równowagi odżywczej po wysiłku przywraca poziom energii i zmniejsza zmęczenie, pomagając ciału w naprawie mięśni i gromadzeniu siły na przyszłe treningi.

 

Białko

Spożywanie białka po wysiłku pomaga regenerować nasze mięśnie i zapobiega utracie beztłuszczowej masy ciała.

 

Węglowodany

Każdy, kto ćwiczy więcej niż siedem razy w tygodniu, powinien spożywać dużo węglowodanów, ponieważ szybko uzupełniają one poziom glikogenu.

 

Tłuszcz

Wiele osób uważa, że ​​spożywanie tłuszczu po ćwiczeniach spowalnia trawienie i wchłanianie składników odżywczych. W przypadku niektórych rodzajów tłuszczu może to być prawda, dlatego warto pamiętać, aby wybierać te dobre dla zdrowia.

 

Produkty bogate w białko

Mleko, jogurt grecki, ser ricotta, twarożek, kefir to produkty, po które śmiało możemy sięgać po treningu. Białka zawarte w tych produktach mogą odbudować komórki, szczególnie te w mięśniach. Białka te zawierają również wszystkie niezbędne aminokwasy, również te, których organizm nie jest w stanie sam syntetyzować, możemy je dostarczyć tylko poprzez dietę.

 

Jajka

Naukowcy doszli do wniosku, że składniki odżywcze zawarte w żółtku pomagają skuteczniej stymulować mięśnie.

 

Produkty zawierające zdrowe tłuszcze

Badania przeprowadzone przez Washington University School of Medicine sugerują, że suplementacja kwasami tłuszczowymi omega-3 pomaga zwiększyć syntezę białek mięśniowych i regenerację komórek mięśniowych u osób zdrowych, zarówno w młodym, jak i w średnim wieku.

Tłuste ryby, w tym łosoś, są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3. Tuńczyk zawiera również duże ilości kwasów tłuszczowych.

 

Produkty zawierające węglowodany

Spożywanie węglowodanów w ramach przekąsek po treningu pomaga również w promowaniu przechowywania glikogenu, oraz zapobiega spadkowi odporności, która może nastąpić po treningu.

Słodkie ziemniaki, ziarna i owoce mogą zawierać wysoki poziom zdrowych węglowodanów, podobnie jak komosa ryżowa.

Ponadto, komosa ryżowa ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją doskonałym wyborem dla osób regulujących poziom cukru we krwi.

 

Nawodnienie

Należy pamiętać o nawodnieniu organizmu. Wraz z intensywnością treningu wzrasta nasze zapotrzebowanie na wodę, dlatego należy ją pić przed treningiem, podczas oraz po treningu.