Odżywianie jest bardzo ważne, w szczególności, kiedy chorujesz na cukrzycę. Aby zarządzać poziomem glukozy we krwi, musisz zrównoważyć to, co jesz i pijesz z aktywnością fizyczną oraz lekami przeciwcukrzycowymi, jeśli je przyjmujesz. To, co jesz, ile jesz i kiedy jesz, jest ważne w utrzymywaniu poziomu glukozy we krwi w zakresie zalecanym przez lekarza.

 

Jakie korzyści możesz odnieść po zmianie diety na zdrowszą?

Regularne przyjmowanie zdrowych posiłków w połączeniu z aktywnością  fizyczną może pomóc:

  • utrzymać j poziom glukozy we krwi, ciśnienie krwi i poziom cholesterolu w swoim zakresie docelowym
  • schudnąć lub pozostać przy zdrowej wadze
  • zapobiegać lub opóźniać powikłania związane z cukrzycą
  • czuć się dobrze i mieć więcej energii

 

Co jeść, kiedy mam cukrzycę?

Martwisz się, że cukrzyca oznacza pożegnanie się z jedzeniem, które lubisz? Dobra wiadomość jest taka, że nadal możesz jeść swoje ulubione potrawy, jeśli będziesz jadł mniejsze porcje lub sięgał po nie rzadziej, dodatkowo bilansując je zdrowymi produktami.

Kluczem do jedzenia z cukrzycą jest spożywanie wielu zdrowych pokarmów ze wszystkich grup w odpowiednich proporcjach.

Warzywa możemy podzielić na:

  • Nieskrobiowe: brokuły, marchewki, warzywa, papryki i pomidory
  • Zawierające skrobię: ziemniaki, kukurydzę i zielony groszek

Owoce: pomarańcze, melony, jagody, jabłka, banany i winogrona

Ziarna: przynajmniej połowa twoich ziaren na dzień powinna być pełnymi ziarnami

Przykłady zdrowych produktów: owies, mąka kukurydziana, jęczmień, komosa ryżowa

chude mięso: kurczak lub indyk bez skóry

Ryba, jajka, orzechy i orzeszki ziemne, fasola, groch, ciecierzyca, substytuty mięsa, takie jak tofu, mleko lub mleko bez laktozy, jeśli masz nietolerancję laktozy, jogurt, ser

 

Źródło dobrych olejów:

Zdrowe oleje, to te, które są płynne w temperaturze pokojowej, takie jak olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Znajdziemy je również w produktach takich jak: orzechy i nasiona,  ryby, takie jak łosoś, tuńczyk i makrela, awokado.

Używaj zdrowych olejów podczas gotowania zamiast masła, śmietany, tłuszczu, smalcu lub margaryny.

 

Jakie pokarmy i napoje ograniczyć, jeśli mam cukrzycę?

  • smażone produkty spożywcze i inne pokarmy bogate w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans
  • żywność bogata w sól
  • słodycze, ciastka,i lody
  • napoje z dodatkiem cukrów, takie jak sok, napój gazowany, napoje sportowe lub energetyczne

Pij wodę zamiast słodzonych napojów. Zrezygnuj z słodzenia kawy i herbaty. Na początku może to być trudne, ale po czasie możemy docenić i poczuć prawdziwy smak tych napojów.

Jeśli pijesz alkohol, pij umiarkowanie lub wcale. Jeśli używasz insuliny lub leków przeciwcukrzycowych, które zwiększają ilość insuliny wytwarzanej przez twoje ciało, alkohol może spowodować, że poziom glukozy we krwi spadnie zbyt nisko. Jest to szczególnie ważne, jeśli nie jadłeś przez jakiś czas. Jeśli pijesz alkohol pamiętaj, aby zjeść posiłek przed imprezą.

 

Kiedy powinienem jeść, jeśli mam cukrzycę?

Niektórzy chorzy na cukrzycę muszą jeść o tej samej porze każdego dnia. Inni mogą być bardziej elastyczni pod względem czasu posiłków. W zależności od leków przeciwcukrzycowych lub rodzaju insuliny, może być konieczne spożywanie tej samej ilości węglowodanów o tej samej porze każdego dnia.

Jeśli używasz pewnych leków przeciwcukrzycowych lub insuliny i pomijasz lub opóźniasz posiłek, Twój poziom glukozy we krwi może spaść do zbyt niskiego poziomu. Należy to skonsultować indywidualnie z lekarzem.