Przejęcie kontroli nad tym co jesz, nie tylko pomoże Tobie radzić sobie z cukrzycą, ale także sprawi, że będziesz miał więcej energii w ciągu dnia.

 

Instytut medycyny zaleca spożywanie węglowodanów przez większość ludzi na poziomie 45-65% całkowitej liczby kalorii. Wyższe spożycie węglowodanów jest dobre w diecie opartej na roślinach. Diety takie wykazały korzyści dla leczenia cukrzycy w dobrze zaprojektowanych, długotrwałych badaniach.

 

Jednak niektóre badania wykazały, że poprawa poziomu cukru we krwi, następuje podczas stosowania diety zawierającej ilość węglowodanów wynoszącą 5-35 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie. Wyniki te pochodzą z krótkoterminowych badań nad dietami o większej zawartości tłuszczu, takimi jak dieta ketogeniczna i dieta śródziemnomorska.

 

Poniżej przedstawiamy pokarmy, których osoby chore na cukrzycę powinny unikać.

 

Ziarna

Osoby chore na cukrzycę powinny unikać wszystkiego, co powstaje z białej mąki.

 

Dwie porcje pełnoziarnistych produktów dziennie mogą zmniejszyć szanse na rozwój stanu przedcukrzycowego i wykazano, że zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II o 21 procent.

 

Ogranicz:

  • biały ryż, makaron i mąkę
  • biały chleb, bułeczki, tortille z białej mąki
  • zboża nie wykonane z pełnego ziarna
  • krakersy i precle
  • ciasteczka

 

Białko

Białko to budulec naszego ciała, narządy wewnętrzne, mięśnie i układ odpornościowy składają się z białka.

 

Wykazano, że jedzenie czerwonego mięsa, takiego jak wołowina, wieprzowina i jagnięcina, zwiększa ryzyko cukrzycy, nawet jeśli spożywane jest w małych ilościach.

 

Zjadanie dziennie jednej porcji nieprzetworzonego czerwonego mięsa (ok.90 g), takiego jak wołowina, może zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II o 20%.

 

Zamiana czerwonego mięsa lub przetworzonego czerwonego mięsa na inne źródła białka, które są zdrowsze, takie jak drób, ryby, o niskiej zawartości tłuszczu nabiał, pełne ziarna lub orzechy, może zmniejszyć ryzyko cukrzycy nawet o 35 procent.

 

Ogranicz:

  • czerwone mięso (wołowina, wieprzowina, jagnięcina)
  • mięso panierowane, smażone, o wysokiej zawartości sodu
  • przetworzone mięsa (bekon, hot-dogi, wędliny)
  • żeberka i inne tłuste kawałki mięsa

 

Owoce i warzywa

Owoce i warzywa są bogate w składniki odżywcze,  również pomagają kontrolować masę ciała i zmniejszają ryzyko udaru, chorób serca, niektórych nowotworów i innych chorób przewlekłych.

 

Niektóre owoce mogą powodować wzrost poziomu cukru we krwi, nie powodują jednak, tak gwałtownego wzrostu, jak niektóre węglowodany, np. Te z białego chleba. Całe owoce są uważane za węglowodany wysokiej jakości i zawierają błonnik, który powoduje powolne uwalnianie glukozy do krwi.

 

Suszone owoce zawierają skoncentrowane naturalne cukry, które mogą podwyższyć poziom glukozy we krwi. Osoby z wysokim ciśnieniem krwi powinny uważać na wysoki poziom soli w konserwach i marynowanych warzywach.

 

Ogranicz:

  • suszone owoce
  • owoce w puszkach z syropem cukrowym
  • dżemy, galaretki i słodzone musy
  • napoje owocowe
  • warzywa w puszkach z dodatkiem sodu